Friday, May 11, 2012

aku HYPERTENSION

aku HYPERTENSION???? apakah?? bilakah? bagaimanakah?

first all of nak bagi tau korg pe HYPERTENSION sebenarnya... HYPERTENSION is high blood pressure. blood pressure is the force of blood pushing against the walls of arteries as it flows through them. arteries are the blood vessels that carry oxygenated blood form the heart to the body's tissue. senang cter tekanan darah yang tinggi...

ermmmm.... sejak seminggu lepas kepala nie asyik sakit je. nak kata x cukup tido x gak. bila tido then bgun still sakit. so rabu aritu dah x tahan coz kelas pagi x bleh bangun coz sakit sangat then decide nak g penawar(kat uitm segamat) atau pun Unit Kesihatan (kat uitm s.alam) kat cni. So, tggu la Eva n Ain balik kelas.

Kat Unit Kesihatan, g la check kat doktor. check punya check doktor nak amik sample darah. punye la cuak. tetibe je nak darah. so g la derma amik darah tp kena tggu keesokkan harinya bru tau result. tggu la esok... so, khamis aku g la Unit Kesihatan sorg2. g la bilik doktor semalm. doktor ckp lain sume ok. tp ada mslh ngan tekanan darah. rupa2nya tekanan darah menunjukkan aku HYPERTENSION.. 177/115... tggi tue.. sama ngan mak punye tekanan darah je.. nak x nak doktor terpaksa refer aku kat hospital. so kne la g hospital tengku ampuan rahimah klang.

kat sne kne la jumpe doktor. check sana check sni. pening kepala. doktor bagi rest.. lastly kul 5 aku dibenarkan kuar hospital coz doktor sahkan aku nye tekanan darah dah ok. back to normal 120/78...  if sebelum dapat tau result parents sangt la risau coz takut kne tahan wad that day. every minutes call tanye tue tanye nie. lastly anak die x kne tahan wad pun. so, tggu la Alang amik dr PJ ke KLANG. 2 jam tggu. pening kepala tggu alang. samapi trus gerak anta blik kolej.

actually, Hypertension nie banyak sebab knp jadi... salah satu yg jd kat aku adalah terlalu stress. nak tau knp stress?? stress ngan ragam kwn2 yang mcm2.sorg ngan ragam mcm nie. sorg lagi yang mcm nie. Hello knp korg bg stress kat AKU!!! Boleh x dlm sehari x fikir pasal kawan? jawapan nyer TAK BOLEH!!! KNP???? sebab kwn adalah segalanya....opsss... bukan segalanya tp ada kepentingannya. so nak x nak ko kne fikir tntg kawan...

pesanan mak : wat x tau je.. asyik ko pikir pasal die. die ada fikir pasal ko. penat die sakit hati ko, lastly hati die yang sakit. (its true mom.. love u mom)


#moraleofthestory:jagalahkesihatananda

1 comment:

  1. Tahukah anda Minyak Kelapa Dara mengandungi 1001 khasiat dan pembuatannya bebas dari bahan kimia? Layari http://khasiatminyakkelapadara.blogspot.com

    ReplyDelete